Zonwering is een complex product dat bestaat uit een combinatie van uiteenlopende factoren. De uitdaging bestaat erin om al deze factoren samen te brengen tot een harmonieus geheel.

Bernard Flamant – Solar Control Design

Laat ik meteen met de deur in huis vallen. Ik draai al ettelijke jaren mee in de zonweringsbranche en durf mijzelf dan ook terecht een ervaren rot in het vak noemen. Dankzij mijn 2 decennia lange expertise, slaag ik erin om innovatieve oplossingen te vinden voor elke behoefte, toepassing of situatie. Als consultant weet ik mijn ‘out of the box’ mentaliteit en creativiteit te koppelen aan een diep technisch inzicht. Bovendien ben ik een pietje precies met veel oog voor detail. Dat alles heeft mij ertoe gebracht om zelf producten te ontwikkelen binnen mijn bedrijf Solar Control Design.

Bij de productcreatie ga ik uit van persoonlijke ervaringen. Als gepassioneerd zeiler ken ik de kracht van wind, en dus zocht ik een buitenzonwering die licht is maar toch zeer windbestendig. Het resultaat is Solar Sail, een strak en minimalistisch ontwerp van mijn hand dat een creatieve en esthetische oplossing biedt voor lichtkoepels, schaduwterrassen en patio’s.

Kortom: zonwering is een complex product dat bestaat uit een combinatie van uiteenlopende factoren. De uitdaging bestaat erin om al deze factoren samen te brengen tot een harmonieus geheel. Voor een optimaal resultaat is het gepersonaliseerde advies van een expert dan ook een noodzaak. Als u ook deze mening bent toegedaan, dan ben ik de man die u zoekt!

De ideale wereld bestaat, maar is voor elk project anders. 
Geautomatiseerde zonwering is een geheel van perfect op elkaar afgestemde onderdelen, vergelijkbaar met een maatpak waarvan de jas en de broek bij elkaar horen en niet uit verschillende kledingzaken komen.

Gunter Lories – Skygge

Hoe zou ik mijzelf in enkele woorden omschrijven? Ik hou van een ‘no nonsense’ aanpak en draag degelijkheid en duurzaamheid hoog in het vaandel. Vanuit een wel onderbouwde visie bied ik een oplossing aan waarbij eenvoud wordt gekoppeld aan kwaliteit. Mijn jarenlange ervaring in gebouwtechniek en mijn expertise in de sturing van zonwering zijn mijn grootste troeven die ik vanaf nu volop uitspeel in mijn eigen bedrijf: SKYGGE (Deens voor schaduw) Het beheren van licht en schaduw vormt de essentie van zonwering. Zonwering is immers meer dan doeken of lamellen die op en neer bewegen; het is een systeem dat een reële bijdrage levert tot het comfort en de energetische prestaties van een gebouw. Sterker nog, bij het ontwerpen van een gebouw zou men steeds moeten starten met het kiezen van de zonwering alvorens de koel- en warmtelasten te bepalen! De keuze van het doek, de manier van aansturen, de zonering van de gevels... hebben immers een belangrijke impact op de HVAC-installaties. Hierdoor is de installatie van een geautomatiseerde zonwering na gemiddeld 3 jaar al terugverdiend. De sturingstechnologie van zonwering biedt trouwens veel meer mogelijkheden dan het huidige gebruik ervan doet vermoeden. Ze helpt energie besparen, draagt bij tot het architecturale ontwerp, verhoogt het comfort, beschermt het zonwerend draagproduct, laat de combinatie van verschillende zonweringsproducten toe… Het punt is dat zonwering en sturing onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. 
Met andere woorden: zonwering is een totaaloplossing en geen combinatie van losse onderdelen! Als deze visie en aanpak passen bij uw project – groot of klein – dan is SKYGGE de partner die u zoekt.

Fasering

1

Situatie-analyse

Bij de keuze van de meeste geschikte zonwering, komt heel wat kijken. Er zijn tal van technische en esthetische aspecten die in overweging moeten worden genomen. Met het bepalen van het gewenste type zonwering is de kous nog lang niet af. U moet ook nadenken over de positie ervan; nagaan of het systeem zich wel evenwichtig inpast binnen het gevelontwerp; de afweging maken tussen manuele of geautomatiseerde bediening… Opteert u voor een geautomatiseerd systeem, dan moet u nog verdere keuzes maken, zoals groepsbediening of individuele bediening, het type motor, de prioritaire commando’s, het type weerstation… Het is uitermate belangrijk om al deze elementen grondig te bestuderen aan de hand van een situatieanalyse. Hiermee bepaalt u immers de efficiëntie en het rendement van uw zonweringsinstallatie. Daarom is het essentieel dat u zich in deze cruciale fase laat bijstaan door professionals met kennis van zaken. Neem dus gerust contact met ons op voor vrijblijvend advies.

2

Motor en draagproduct

Kracht en draaisnelheid van de motor, obstakeldetectie of niet, positie van de motor, afstelling van de eindpunten… De keuze van de motor kan niet zomaar aan het toeval worden overgelaten. Het is dan ook een essentieel onderdeel van uw zonwering. Hetzelfde geldt voor het draagproduct. Naast de kleur en het formaat, heeft elke toepassing een specifieke oplossing. De mogelijkheden zijn zo goed als onbeperkt: (windvaste) screens, terrasoverkappingen, knikarmschermen, verandazonwering, zonwering voor koepels, structurele zonwering, ja zelfs zonwering met speciale, op maat gemaakte vormen. U kunt het zo gek niet bedenken of er is een oplossing voor. Standaardwensen of schijnbaar onrealiseerbaar project? Wij assisteren u bij uw keuze.

3

Automatisatie

Automatisering verhoogt het rendement en de efficiëntie van zonwering. Rekening houdend met het binnen- en buitenklimaat zorgt een centrale eenheid voor de juiste positie van de zonnewering. Automatisering van zonwering biedt eindeloze mogelijkheden. Wij zoeken samen met u naar de meest aangewezen oplossing voor u en uw gebouw.

4

Bediening

De bediening is het element dat de zonwering het dichtst bij de gebruiker brengt. En toch wordt dit aspect – geheel ten onrechte – vaak over het hoofd gezien. De bediening zorgt immers niet alleen voor individueel comfort, maar ook voor veiligheid, bijvoorbeeld door middel van de ‘ruitenwasser’-schakelaar waardoor het systeem blokkeert bij het maken van onverhoedse bewegingen. Bedieningen voor zonwering zijn er in allerlei vormen, van de eenvoudige muurschakelaar tot een meerkanaals draadloze handzender. Sommige systemen kunnen zelfs bediend worden via de smartphone. Er zijn ook bedieningen die eenzelfde zonwering of een hele groep zonneweringen aansturen, al dan niet gecombineerd met een centrale sturing. Neem dus gerust contact met ons op. Wij maken u wegwijs in de verschillende mogelijkheden.

voordelen

Referentie-projecten

Solar Sail muur-muur

Solar Sail is een toonbeeld van technische innovatie en blinkt uit in functionaliteit en gebruikscomfort. Dankzij zijn actuele vormgeving sluit dit systeem nauw aan bij de hoge eisen van de hedendaagse architectuur. Kenmerkend voor Solar Sail zijn: - De grote windbestendigheid dankzij de krachtige compensatieveer; - De geringe belasting op de bevestigingspunten door het motor/veer principe; - De uitval tot 6,5 meter en de grote schaduwoppervlakte; - De mogelijkheid van een perfect horizontale afrol; - De compacte oprol van het doek met het roestvrij stalen rolhoes principe ©; - Het dicht geweven polyester doek voor optimale bescherming bij lichte regenval.

Gebogen lichtkoepels

Lichtkoepels zijn een uitstekende oplossing om licht te brengen in een gebouw. Om mogelijke oververhitting tegen te gaan of overbelichting van de werkplek te voorkomen, is een zonwering aangewezen. De automatisering zorgt ervoor dat de zonwering in een stand wordt gebracht die op dat moment het meest aangewezen is. Door het veersysteem en de tussenrollen wordt het doek mooi over de gebogen koepel aangespannen.

Kleuter- en lagere school -Passief

De school is gebouwd volgens de principes van passiefbouw. Door de aanwezigheid van grote raampartijen was zonwering noodzakelijk, enerzijds om oververhitting tegen te gaan, anderzijds om de leesbaarheid van de smartboards te garanderen. De zonwering wordt gestuurd via het draadloze en geautomatiseerde animeo IP/io-systeem van Somfy dat de sturing aanpast aan de weersomstandigheden. Het geheel werd aangevuld met individuele bedieningen per klaslokaal/gevel.

Houten lamellen in kantoorgebouw

Bij de realisatie van kantooromgevingen dient extra aandacht te worden besteed aan het comfortniveau. Dit wordt niet enkel bepaald door het energetisch aspect van het gebouw, maar ook door de lichtkwaliteit die de gebruikers wordt geboden. Niets zo vervelend als een beeldscherm waar de zon in schijnt... In tegenstelling tot screens bieden lamellen de mogelijkheid om tussenstanden in te stellen die de lichtinval regelen al naargelang de stand van de zon. Lamellen kunnen immers niet alleen volledig open of gesloten worden, maar ook roteren. Voor optimaal comfort zorgt een geautomatiseerd systeem ervoor dat de lamellen op basis van een jaarkalender en het tijdstip van de dag in de precieze stand worden gebracht.

Doekzonwering Tension Systeem

Woning met strakke architectuur en volledig glazen achtergevel. Om de strakke lijnen van de architectuur te volgen werd er geopteerd voor de zonwering in het midden van de gevel te plaatsen. Om de bovenste glaspartij af te dekken rolt de zonwering af van beneden naar boven. De onderste glaspartij kent een traditionele werking van boven naar beneden. Doordat het systeem ervoor zorgt dat er een constante spanning op de doeken staat zijn deze windvast en kunnen ze, desondanks hogere windsnelheden, toch gesloten blijven.

Solar sail terrasoverkapping

Solar Sail biedt in vele opzichten een alternatieve en creatieve oplossing voor schaduwterrassen, patio’s, glaskoepels en extra grote raampartijen. Solar Sail is een toonbeeld van technische innovatie en blinkt uit in functionaliteit en gebruikscomfort. Dankzij zijn actuele vormgeving sluit dit systeem nauw aan bij de hoge eisen van de hedendaagse architectuur.

Lichtstraat kantoorgebouw

Lichtstraten hebben als doel om meer daglicht binnen te brengen en zo een aangenamere werk- en leefomgeving te creëren. Lichtstraten geven tot 3 maal meer licht dan eenzelfde oppervlakte gevelbeglazing. Goed lichtbeheer is dan ook een ‘must’. Een windvast scherm zorgt ervoor dat de zonwering haar werk kan doen, zelfs bij hogere windbelasting. Naast het regelen van de lichtintensiteit, voorkomt de zonwering ook een oververhitting van de onderliggende ruimtes.

Lokaal Opleidingen Centrum Barendrecht

Een schoolgebouw met een goed binnenklimaat werkt de prestaties van de gebruikers in de hand. In het LOC wordt een gezond binnenklimaat gecombineerd met een laag energieverbruik. De zonwering werd aan de binnenzijde van de dakstructuur bevestigd. Door de bolle vorm van het dak is bijna elk stuk zonwering uniek. Het animeo IB+-besturingssysteem van Somfy regelt en stuurt het geheel.

Solar Control Design

Solar Control Design

Bernard Flamant

Hofstraat 10a
B – 3980 Tessenderlo
T +32 (0)13 67 71 17 / M +32 (0)473 93 93 33

bernard.flamant@solarcontroldesign.be
Skygge

Skygge

Gunter Lories

Keerstraat 46
B – 1500 Halle
T +32 (0)478 46 47 48

gunter@skygge.be